Vormgeven aan governance

Governance modellen en stakeholdermanagement vanuit verschillende perspectieven

Datum: 25 maart 2021 én 29 maart 2021

Tijd: 15.00-16.30u Locatie: virtuele ontmoeting Gastvrouw: Jacobina Brinkman

Spreker:

Ben van der Veer

Een governance model is de basis van goed en toekomstbestendig bestuur en toezicht. Een kerncapaciteit in het toezicht is ‘feeling’ houden met de belangen van verschillende stakeholders. Hoe werkt dat in een veelzijdige praktijk en welk governance model past bij de organisatie zoals deze nu is en in de toekomst wil zijn?

Bij een coöperatie zoals FrieslandCampina, waar de leden van de coöperatie eigenaar zijn van het bedrijf en vertegenwoordiging zijn in de rvc, functioneert het toezicht anders dan bij TomTom, waar de rvc aan tafel zit met een van de grootaandeelhouders. En de concrete werking van toezicht bij het Amsterdam Museum verschilt van dat bij een beursgenoteerde onderneming zoals Aegon of Vopak – twee bedrijven met een two-tier board die weer een andere dynamiek kennen dan de one-tier board van RELX. Ben van der Veer was als toezichthouder actief bij onder meer deze organisaties. Na zijn afscheid als bestuursvoorzitter van KPMG bouwde hij vanaf 2008 een veelzijdig portfolio op als commissaris. Nu hij na een tweede of derde termijn de meeste van zijn toezichtfuncties heeft neergelegd, is het tijd om de balans op te maken.

Na een korte inleiding over Coporate Governance deelt Van der Veer zijn ervaringen met toezicht en verschillende governance modellen en stakeholders. Welke inzichten over governance deed hij op bij de zeer verschillende organisaties waar hij actief was?

Tijdens deze bijeenkomst gaan we ook graag met u in gesprek over uw ervaringen en inzichten. In hoeverre verschillen uw ervaringen en inzichten in de diverse sectoren? Welke governance modellen zijn we tegengekomen? Staan ons nieuwe modellen te wachten? Wanneer is er een aanleiding om van model te veranderen? Wat zijn de voor- en tegens van een one-tier of two-tier board? Wat betekent dit voor stakeholdermanagement? Wat voor (blijvende) impact heeft Covid-19 op het toezicht?

Biografie spreker

Ben van der Veer

Ben van der Veer, voormalig bestuursvoorzitter van KPMG heeft sinds zijn vertrek in 2008 diverse commissariaten bekleed in de profit, AEGON, TomTom, RELX, FrieslandCampina, Siemens Nederland en non-profit sector, Amsterdam Museum en Unicef Nederland. Momenteel is hij actief commissaris bij Koninklijke Vopak en bestuurslid preferente aandelen Heijmans.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jacobina Brinkman, tel: +31 (0)88 792 73 03