Goede samenwerking tussen commissaris en accountant maakt het verschil

Datum: 1 april 2021

Tijd: 16.00-18.00u Locatie: virtuele ontmoeting Gastvrouw: Jacobina Brinkman

Sprekers:

Petri Hofsté Agnes Koops

De externe accountant ondersteunt de commissaris in de oordeelsvorming en geeft richting om het bestuur te bevragen. Welke kwaliteiten zijn voor u daarin van belang? En gaan de Audit Quality Indicators (AQI's) u helpen om een gesprek over kwaliteit te voeren met uw accountant of bestuur?

Een optimale samenwerking tussen de auditcommissie en externe accountant leidt tot een goede jaarrekening en bruikbare inzichten over de interne beheersing van risico’s. Welke kwaliteit verwacht u van de accountant in die samenwerking en hoe maakt u dat bespreekbaar? Welke elementen zijn belangrijk in de waardering van kwaliteit van de audit maar ook van de kwaliteit van bestuur en toezicht?

In deze commissarissenontmoeting gaat commissaris Petri Hofsté samen met lid van de raad van bestuur en voorzitter van PwC’s accountantspraktijk Agnes Koops met u in gesprek over hoe we gezamenlijk de kwaliteit van de jaarrekeningcontrole kunnen verbeteren. Ook praten zij u bij over de laatste stand van zaken rondom de door de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) aanbevolen Audit Quality Indicators (AQI’s). Hoe zal zo’n stelsel van indicatoren eruit gaan zien? Gaan deze AQI's u helpen om een gesprek over kwaliteit van de jaarrekeningcontrole te voeren met uw accountant?

Om de kwaliteit van de accountantscontroles beter inzichtelijk te maken, deed de Commissie Toekomst Accountancysector de aanbeveling om Audit Quality Indicators (AQI's) op te stellen. De kwartiermakers Toekomst Accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn hebben inmiddels 4 werkgroepen samengesteld die moeten bijdragen aan de totstandkoming daarvan. Op hun LinkedIn-pagina delen zij het laatste nieuws over deze werkzaamheden.

Biografie sprekers

Petri Hofsté

Bestuurder en commissaris Petri Hofsté is een gedreven leider met kennis en ervaring in financieel en risicomanagement, audit en toezicht in complexe organisaties. Op dit moment is zij lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank, Achmea, Fugro en Pon Holdings. Daarnaast is zij voorzitter van het bestuur van de Nyenrode Foundation en tevens lid van het bestuur van Stichting Capital en van Vereniging Hendrick de Keyser.

Agnes Koops-Aukes

Partner Agnes Koops-Aukes trad in 1992 als jongste assistent in dienst bij PwC. Sinds 1 juli 2018 is zij voorzitter van de directie van PwC Accountants N.V. en lid van de raad van bestuur. In 2019 was zij tevens finaliste bij de verkiezing voor Topvrouw van het Jaar. Naast haar functie bij PwC is zij momenteel lid van de raad van toezicht van het Groninger Museum.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jacobina Brinkman, tel: +31 (0)88 792 73 03