PwC's 24e CEO Survey

Voor welke uitdagingen staan CEO’s in 2021? Op 11 maart lanceert PwC de 24e CEO Survey. Deze jaarlijkse Global CEO Survey geeft inzicht in de denkwijze van CEO’s over de hele wereld en onderzoekt welke vraagstukken en uitdagingen voor bedrijven vandaag de dag het belangrijkst zijn. Nieuwsgierig naar de uitkomsten? naar de uitkomsten?

Nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Per 1 juli 2021 treedt een nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Deze wet beoogt de kwaliteit van bestuur en toezicht beoogt te verbeteren bij stichtingen en verenigingen in de semipublieke sector, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Welke impact dit kan hebben op de organisaties waarop u toezicht houdt, leest u hier.

Blog:

Wat hebben de verkiezingsprogramma’s in petto voor familiebedrijven?

Al bijna 5 jaar bundelen Tilburg University en PwC hun krachten in het Tilburg Institute for Family Business (TIFB). TiFB is een multidisciplinair instituut dat zich richt op de dynamiek van familiebedrijven en verricht onderzoek en verzorgt onderwijs binnen de brede thema’s van familiebedrijven waarbij theorie en praktijk elkaar versterken. Deze samenwerking leidt onmiskenbaar tot een meerwaarde vanwege de combinatie van theorie en praktijk. Tilburg University staat garant voor multidisciplinair onderzoek en PwC opent de poort naar de praktijk van het familiebedrijf. Lees hier het meest recente blog over wat de verkiezingsprogramma's in petto hebben voor familiebedrijven:

Green Deal Monitor

"De Green Deal is het antwoord van de Europese Unie op de existentiële bedreigingen van klimaatverandering. De Green Deal zal, net als het klimaatbeleid van individuele lidstaten zoals het Nederlandse Klimaatakkoord, grote invloed hebben op de manier waarop we produceren, consumeren en leven. Het beroep daarin op het bedrijfsleven om bij te dragen aan een succesvolle transitie naar een duurzame samenleving is groot. Bedrijven en organisaties krijgen hierdoor te maken met bedreigingen, maar ook met kansen en nieuwe mogelijkheden. Met onze Green Deal Monitors informeren we u over de impact van nieuwe wet- en regelgeving.

Aanbevelingen AFM

Begin februari deelde de AFM aanbevelingen om auditcommissies te versterken in hun rol bij controle jaarrekening. In het rapport staan meer concrete aanbevelingen die auditcommissies kunnen gebruiken om hun rol te versterken.

Digital Trust Insights Survey

Door de uitbraak van het Covid-19-virus en de daaropvolgende toename van het thuiswerken staat cybersecurity weer meer in de schijnwerpers. In Nederland is dat echter nog niet terug te zien in de investeringen in digitale beveiliging. In vergelijking met de rest van de wereld verwachten in Nederland minder bedrijven een budgetverhoging als het gaat om cybersecurity. Dat blijkt uit PwC’s Digital Trust Insights Survey.

Publicatie:

De Belastingdienst als onverwachte huisbankier van ondernemend Nederland

De Bijzonder Beheer Barometer, een initiatief van PwC en Universiteit Leiden, is gebaseerd op een survey die plaatsvindt onder een expertpanel van bijzonderbeheerbankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders om de staat van de economie in Nederland in beeld te brengen.

Nieuwsgierig naar overig nieuws en publicaties?

Actueel en publicaties - Alle actualiteiten en publicaties van PwC handig op één plek.

Bent u ook al lid van de PwC NL Commissarissen groep op LinkedIn?

Vragen?

Heeft u vragen over een van deze onderwerpen en uw rol als commissaris?

Neem dan contact met ons op via nl_commissarissenontmoetingen@pwc.com

Wilt u content teruglezen/-zien van de vorige update? Klik dan op de betreffende link hieronder:

Corporate Governance

PwC is als kennispartner verbonden aan het Nationaal Register en publiceert regelmatig in de Governance Update.